فوم بتن، ملاتی است که از ترکیب آب، سیمان و فوم کفزا تشکیل شده است که دارای طرح های اختلاط مختلفی است.
طرحی است که نسبت آب، سیمان و فوم کفزا را به ما می دهد که ملاتی ایده آل نسبت به نوع عملیات اجرایی را به ما بدهد ، اما در کل طرح اختلاط استاندارد طرح اختلاطی است که مطابق با استاندارد های ASTM و ACI تعریف شده باشد که این باتوجه به مقاومت فشاری و وزن مخصوص درصد آب،سیمان و فوم کفزای متفاوتی دارد.
استاندارد های مطرح در صنعت ساختمان سازی، راه سازی و زیر ساخت شهری در جهان ASTM و ACI است که زیر نظر کشور آمریکا است.
متأسفانه در کشور ما مرکز تحقیقات راه و ساختمان تعریف کلی برای فوم بتن( بتن کفی) بیان کرده است که شامل معیار های استاندارد روز دنیا نیست و فقط به ساختمان ساز بدون هیچ معیار استانداردی اجازه استفاده فوم بتن را می دهد.
بله،فوم بتن از نظر قیمت حدود 30 تا 40 درصد ارزان تر از پوکه های معدنی است،البته باید توجه داشت که پوکه معدنی نه نخاله.
بسته به نوع طرح اختلاط موردنظر که به نوع عملیات اجرایی(پشت بام، طبقات، پارکینگ و...) وابسته است میزان سیمان مصرفی بین متغیر است.
مقاومت فشاری بستگی به میزان مصرف سیمان، نوع فوم مصرفی، نوع دستگاه و از همه مهمتر طرح اختلاط انتخابی دارد که هرچه مصرف سیمان بالاتر باشد به طبع وزن مخصوص بالاتر و مقاومت فشاری نیز بالاتر میرود.
با افزایش سیمان، مقاومت بیشتری را می توان انتظار داشت. پس بنابراین با کم ترین مصرف سیمان انتظار مقاومت بیشتری نمیرود اما در ایران عکس آن شنیده شده است که حتی حرف از داشتن گواهینامه های استاندارد ملی نیز شنیده می شود پس ایراد کار کجا میباشد!
فوم بتن به دلیل سیالیت، ماده ی بسیار مناسبی است برای بدست آوردن شیب مورد نظر در پشت بام ،رمپ ، پارکینگ و... که با طرح اختلاط استاندارد مناسب می توان شیب مورد نظر را بدست آورد.
به جرأت می توان گفت که فوم بتن قابلیت اجرا در تمامی پروژه های عمرانی که مقاومت بالا، وزن مخصوص پایین، ضریب انتقال حرارت و دیگر ویژگی های فوم بتن مهم است را دارد.