بتن سبک یا همان فومبتن از سال 1923 میلادی در کشورهایی نظیر آمریکا، هلند و آلمان مورد توجه مهندسان قرارگرفت، اما توسعه وسیع آن در صنعت ساختمانسازی از سال 1980 میلادی صورت گرفت که اولین شرکتی که از فومبتن یه صورت انبوه استفاده کرد، شرکت Voton با همکاری دانشگاههای آلمان و اروپا و شرکت Aning-Jonson آمریکا بوده است.
اکنون در دنیا از نوعی بتن سبک استفاده میشود که این بتن حاصل تزریق حبابهای هوا به مخلوط آب و سیمان است که علاوه بر سبکتر بودن نسبت به بتنهای سبک نسلهای قبل، سازگار با محیطزیست نیز است که استفاده از این نوع بتن به سه دلیل حائز اهمیت است: 1. سبک بودن 2. اقتصادی بودن 3.سرعت بالا اجرا
تاریخچه فومبتن (بتنسبک) در ایران
بتنسبک تا کنون در ایران بهصورت سنتی و با استفاده از دانههایی با وزن سبک مانند انواع پوکههای معدنی و صنعتی و بتن سبک گازی مورد استفاده قرار میگرفته است که معایبی همچون جذب رطوبت و آب، تخریب طبیعت و محیطزیست را داشتهاست.
فومبتن اولین بار در ایران، در سال 1380خورشیدی وارد صنعت ساختمان شد، تقریبا چیزی در حدود 78 سال پس از سایر کشورهای اروپایی و آمریکا، که این خود نشاندهنده این است، صنعت ساختمان نتوانسته همگام با دنیا خود را به روز کند.
سال 1380 با ساخت اولین کارخانه بلوک CLC، فومبتن توانست راهی بازار ساختمانسازی ایران شود و سپس بعد از گذشت 7 سال با طرح مسکن مهر توانست به استفاده انبوه در این صنعت برسد و استانداردهایی مطابق با جهان را در سازمان مسکن و تحقیقات ثبت کند.
فومبتن دارای وزن مخصوص 300 تا 1600 کیلوگرم بر مترمکعب است که میتوان از آن به صورت درجا و یا در قالبهای مختلف استفاده کرد.

کاربردهای فومبتن در صنعت ساختمان
- کفسازی طبقات
به دلیل سبک بودن فوم بتن و آسان بودن تهیهی آن و عدم نیاز به نیروی کار زیاد و همچنین عدم نیاز به حمل مصالح به طبقات، فومبتن بسیار جایگاه خوبی میان ساختمانسازان پیدا کرده است که میتوان به وسیلهی آن عملیات کفسازی طبقات، انواع محوطهها از قبیل بالکن را انجام داد، بدین صورت که پس از اتمام تأسیسات، یک لایه به ضخامت 8 الی 12 سانتیمتری را بدون نیاز به ماهیچهکشی اجرا کرد و سپس سایر کارها را به روی آن انجام داد.
- شیببندی
به دلیل سیالیت و سبک بودن فومبتن، میتوان انواع شیبها را با استفاده از فومبتن اجرا کرد و استفاده از فومبتن هم به دلیل سرعت بالای اجرا و هم عایق بودن بسیار برای فضاهایی مانند بام مناسب است، همچنین باید به این نکته توجه داشت که پس از خشک شدن فومبتن با یک ماستیک ساده میتوان روی آن را ایزوگام، قیرگونی و هر عملیات ایزولاسیون دیگهای را به سهولت انجام دهید.
- پانلهای جداکننده
با استفاده از فومبتن، میتوان به راحتی پانلهای جداکننده تولید کرد، که این پانلهای جداکننده یکپارچه و نردههای حصاری جهت محوطه کاربردهای زیادی در ساختمان دارند. استفادهی عمده از این پانلها در ساخت دیوارههای سردخانهها، گرمخانهها و سالنهای ضد صدا است.
نحوهی اجرا آن بدین صورت است که فومبتن را در قالبهای از قبل ساخته شده و مستقرشده در محلهای مناسب ساختمان به صورت یکپارچه عمودی میریزند و اجازه میدهند که خشک شوند.
به دلیل ویژگی منحصربهفرد عایق بودن این نوع بتن از آن جهت عایق بندی سردخانهها، گرمخانهها، موتورخانهها به دلیل جذب آکوستیک صدا استفاده میکنند.
- بلوکهای غیر باربر سبک
یکی دیگر از مصارف فومبتن، تولید بلوکهای CLC و اتوکلاو شده است که از آنها در دیوارهای غیر باربر در ساختمان استفاده میشود، بدین صورت که ملات فومبتن استاندارد را قالبهایی مخصوص در ابعاد مختلف میریزند و پس از خشک شدن آنها را از قالبها خارج کرده و از بلوکها برای ساخت دیوارهای غیر باربر استفاده میکنند.
با این بلوکهای توپر که به ابعاد دلخواه تهیه شدهاند، میتوان تمام تیغهبندیهای قسمتهای جداکننده را در ساختمان با استفاده از ملات و یا چسب بتن انجام داد.
این بلوکهای تولید شده از فوم بتن، علاوه بر اینکه وزن ساختمان را به طور محسوسی کاهش میدهند عملیات نصب و حمل و همچنین دستمزد اجرای پایینی نسبت به روشهای قدیمی دارند و پس از اجرا میتوان روی سطح آن را گچ کرد همچنین این بلوکها دارای وزن مخصوص 800 الی 1100 کیلوگرم هستند.
از مطالب ذکر شده در بالا میتوان نتیجه گرفت که فومبتن دارای کاربردهای بسیار وسیعی در صنعت ساختمان است و فرآیند ساختمانسازی است که در آینده نه چندان دور میتواند تأثیر بسازیی داشته باشد.
البته حمایت کارفرمایان و مهندسان از این محصول جدید بیتأثیر نیست و میتواند پیشرفت در این صنعت را سرعت ببخشد.
گروه فوم بتن کیان
متخصصین ما هر لحظه برای ارائه مشاوره و شنیدن صدای شما عزیزان آمادگی دارند